Expertise & aanpak

Decoz & Co kan worden benaderd voor het volgende:

Cultuuronderzoek

Het is soms nodig om onderzoek naar sociale veiligheid te laten verrichten. Cultuuronderzoeken bieden niet alleen inzicht in bestaande problemen maar dragen ook bij aan het ontwikkelen van effectieve strategieën om een veilige en inclusieve werkomgeving te creëren en te waarborgen.

Decoz & Co kan kwalitatief en/of kwantitatief cultuuronderzoek verrichten naar factoren binnen de werkorganisatie die een voedingsbodem zijn voor sociale onveiligheid. Daarbij gaat het om risicofactoren, ongeschreven regels en feitelijke (machts-)verhoudingen binnen de werkorganisatie. In het onderzoek wordt ook gekeken naar de manier waarop deze factoren invloed uitoefenen op het welzijn van medewerkers. Als deze onderliggende aspecten in beeld zijn gebracht kan de omgangscultuur structureel en effectief worden verbeterd.

(Quick) scan

Als het management wordt geconfronteerd met signalen, meldingen of klachten over ongewenste omgangsvormen, is een quickscan of een verkennende inventarisatie een goed instrument om een eerste beeld van de situatie te krijgen, waarna een passende vervolgaanpak kan worden gekozen.

Waar nodig kunnen beleid en regeling worden aangepast aan de huidige eisen van goed beleid en zorgvuldig (klacht)onderzoek.

Advies bij meldingen of signalen

Bij een incident, een klacht, een melding of een signaal kan bij de organisatie behoefte bestaan aan deskundig advies en begeleiding van degene(n) die voor deze vraagstukken aan de lat staan. Dat kan het bestuur zijn, of het management of de toezichthouder. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een spanningsveld tussen transparantie en vertrouwelijkheid, bijvoorbeeld omdat collega’s willen weten wat er aan de hand is terwijl betrokkenen bij een melding recht hebben op vertrouwelijke omgang. Ook kan de vraag rijzen of tijdelijke maatregelen moeten worden genomen gedurende de onderzoeksperiode.

Decoz & Co heeft veel ervaring met het begeleiden en het geven van advies op strategisch, juridisch en inhoudelijk vlak, ook in politiek-bestuurlijk gevoelige omgevingen. Mirjam en Paul zijn op dat vlak deskundige en betrouwbare gesprekspartners voor directies, besturen en toezichthouders.

Beleidsadvies

Decoz & Co adviseert organisaties over het opstellen en implementeren van beleid ten aanzien van psychosociale veiligheid op de werkplek. Decoz & Co maakt beleidsadvies op maat, passend bij de inrichting en de situatie van de organisatie, waarbij wordt samengewerkt met verschillende professionals, zowel intern als – zo nodig – extern.

Het kan gaan om advies over het vertalen van de uitkomst van een Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E), of medewerkerstevredenheidsonderzoek of cultuuronderzoek naar concrete maatregelen in een organisatie. Maar ook om het implementeren van een gedragscode of klachtenregeling.

Klachtenregelingen en gedragscodes

Bij het behandelen van klachten is het belangrijk dat de belangen van alle betrokken partijen voldoende worden gewaarborgd en dat het behandelingsproces transparant en kenbaar is.

Decoz & Co heeft een klachtenregeling ontworpen die inmiddels door steeds meer organisaties wordt geïmplementeerd en gebruikt. Deze regeling maakt inmiddels ook deel uit van een aantal CAO’s. Daarnaast ondersteunt Decoz & Co organisaties bij het opstellen van een gedragscode (on)gewenst gedrag, die als basis voor een goede omgangscultuur kan dienen.

Cursussen en trainingen

Kennis over omgangscultuur en sociale veiligheid is een pijler voor professionals in organisaties maar ook voor vertrouwenspersonen. Decoz & Co zet daarom in op het bevorderen van kennis en vaardigheden op dit terrein door middel van het verzorgen van cursussen en trainingen.

De cursussen en trainingen worden extern en incompany gegeven. Cursussen voor vertrouwenspersonen worden uitsluitend verzorgd op basis van een accreditatie van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).

Sparring partner & second opinion

Advocaten en andere adviseurs kunnen de ervaring en expertise van Decoz & Co gebruiken voor advies ‘op de achtergrond’ bij geschillen of procedures, als sparring partner of voor het geven van een second opinion, waarbij zo nodig de kansen van een procedure of hoger beroep worden ingeschat.

 

Presentaties & lezingen

Voor directies, ondernemingsraden, HR-afdelingen, management of toezichthouders kan Decoz & Co presentaties binnen het bedrijf verzorgen. Hierbij is maatwerk mogelijk. Waar de vertrouwelijkheid dit toelaat, kan interne casuïstiek worden behandeld.

Advocaat